5 tips om hoogglans keukens te laten stralen

keuken opfrissen
Zo maak jij je keuken net weer even anders!
22 juli 2019
RVS keuken
Zo houd jij RVS in de keuken mooi!
21 september 2019
hoogglans keukens

Hoe houd je hoogglans keukens in optimale staat?

Hoogglans keukens vormen een heel populaire keukensoort. Deze keukens zijn natuurlijk herkenbaar aan hun prachtige glans, die door hoogglanzende polymeerfilm wordt bewerkstelligd. Tijdens het transport en de montage wordt dit afgedekt met een beschermende folie. Deze folie wordt pas bij de eindfase van de installatie verwijderd. Een potentieel nadeel van een hoogglans keuken is dat vlekken en krassen sneller en beter te zien zijn dan bij ‘reguliere’ keukens. Daarom geven we hieronder vijf tips om je hoogglans keuken schoon te krijgen en te houden.

1: Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen

Van een hoogglans keuken kan zonder al te veel inspanning het grootste deel van het aangehechte vuil worden verwijderd. Mits je maar de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt natuurlijk! Chemische middelen zijn wat dat betreft uit den boze. Ook glasreinigers gebruik je hiervoor beter niet, want deze bevatten oplosmiddelhoudende stoffen. Bijtende en schurende schoonmaakmiddelen zijn ook bepaald niet aan te raden. Gebruik dus bij voorkeur niet-chemische middelen. Alleen met water verdunde spiritus kan nog een optie zijn, vooral om hardnekkig vuil mee te verwijderen.

2: Gebruik de juiste poetsmiddelen

Misschien wel net zo belangrijk als schoonmaakproducten is het gebruik van de correcte poetsmiddelen. Zo is het belangrijk dat je in ieder geval geen schuurmiddel of schuurspons gebruikt. Ook doekjes die pluisjes achterlaten kun je beter vermijden. Heb je een doek gevonden die niet schuurt en pluist? Maak deze dan eerst vochtig met lauw water en wrijf er voorzichtig mee over de keuken. Het daadwerkelijke reinigen kan daarna echt beginnen. Vergeet niet na afloop de gereinigde oppervlaktes droog te deppen. En, wellicht vanzelfsprekend, maar toch zeer belangrijk: zorg ervoor dat de poetsmiddelen die je gebruikt bij aanvang volledig schoon zijn.

3: Onderhoud met spray of coating

Om je hoogglans keuken van een beter algeheel onderhoud te voorzien is het aan te raden om deze te (laten) behandelen met een speciale spray of coating die vuil afstoot. Dit zorgt ervoor dat er minder snel vlekken ontstaan op het keukenblok en de keukenkastjes. Hierdoor hoef je minder vaak schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren.

4: Houd scharnieren in goede staat

Voor alle keukens, dus ook voor hoogglans keukens, geldt dat de scharnieren en andere bewegende metalen onderdelen nog wel eens over het hoofd gezien worden bij het onderhoud. Het is echter van belang hier voldoende aandacht aan te besteden. Als je bijvoorbeeld jaarlijks de metalen scharnieren een beetje oliet, dan blijft de keukenkastdeur zich perfect afsluiten. Dit is uiteraard fraaier en gebruikersvriendelijker, maar ook wordt hiermee verspreiding van vuil zo veel mogelijk voorkomen.

5: Let op plaatsing keukenblok

Ga je binnenkort een nieuwe hoogglans keuken laten plaatsen? Dan is deze laatste tip in het bijzonder handig voor jou. Het is namelijk raadzaam om vóór de plaatsing van een nieuw keukenblok nauwgezet te bestuderen hoe de zoninval in je keuken is. Wanneer een bepaalde plek in je keuken constant blootgesteld wordt aan zonlicht, dan worden op deze plek veel sneller vlekken zichtbaar. Het is dan ook aan te bevelen je hoogglans keuken zo veel mogelijk uit het directe licht te plaatsen. Zo zorg je voor een optimale en onderhoudsvriendelijke hoogglans keuken!

Facebook