Een elektrische kookplaat, waarom wel of niet?

De snelste gerechten
De snelste gerechten maak je met deze apparatuur!
21 juli 2020
een elektrische kookplaat

Koken in stijl, of liever old-fashioned?

Koken op gas raakt steeds meer uit. Het is onveilig, duur en boven alles niet bepaald milieuvriendelijk. Er zijn gelukkig inmiddels genoeg alternatieven gevonden, zoals inductie of elektrisch koken. Maar hoe fijn is het om je culinaire kunsten voortaan op een elektrische kookplaat te vertonen? Wij zochten de voor-en nadelen voor je uit!

Een stuk goedkoper

Laten we dan natuurlijk meteen met de voordelen beginnen. Het eerste dat je merkt aan het hebben van een elektrische kookplaat is de lagere energierekening. Gas kost gemiddeld al gauw 81,4 cent per kubieke meter. Dat getal klinkt misschien een beetje vaag, gezien je natuurlijk geen meetlat langs een hoeveelheid gas kunt leggen. Laten we zo zeggen dat als je in een tussenwoning woont, wat in de Nederlandse rijtjeswijken vaak wel het geval is, dan verbruik je ongeveer 1.300 kuub per jaar. Dat is € 105,- per maand. Door te switchen naar elektrisch koken, bespaar je dus al gauw honderden euro’s op jaarbasis!

Design

Een ander prachtig voordeel is het design, wat de kookplaat tot een echte musthave maakt. Hoe klassiek een gasfornuis er dan ook uit mag zien, het kan niet op tegen het ontwerp van een moderne, elektrische kookplaat. Elke moderne keuken bezit er eigenlijk wel één. Het design is eigenlijk fenomenaal. Zo hoeft een afzuiger tegenwoordig niet meer boven het fornuis te hangen en met veel lawaai jouw kookhits uit de radio te verstoren. Bij een nieuwerwetse kookplaat zit de afzuiger in een soort gleufje of putje in het midden van de kookplaat die stil én efficiënt de kookdampen naar binnen zuigt. Als dat niet fraai is, dan weten wij het ook niet meer.

Aanschaf

Natuurlijk zijn er ook nadelen, al zijn het er weinig. Laten we objectief blijven. Zo is de prijs daar één van. Natuurlijk betaal je voor een gasfornuis een aardige prijs, echter is een elektrische kookplaat helaas ook relatief prijzig in aanschaf. Je krijgt er een hoop voor terug, maar je moet het wel hebben liggen. Als je bijvoorbeeld je huis wil verduurzamen, kan dat een hoop kosten met zich meebrengen. Alle aansluitingen moeten worden veranderd. De overheid heeft hier gelukkig een hoop aantrekkelijke subsidies en beschikbare leningen voor. Het is het oriënteren waard als je momenteel een verduurzaming even niet kunt bekostigen, maar wel graag wil bijdragen aan een schoner en zuiniger huis!

In onze droomkeukens zal een elektrische kookplaat de show stelen als geen ander. Ook al ben je misschien geen gastronomisch wonder, je krijgt gewoon zin van alle snufjes om in de keuken te staan en te koken. Kom onze keukens bewonderen in de showroom of op de website!

Facebook